DUURZAME KLEDING

Wat is duurzaam?

Duurzaamheid wordt door de wereldcommissie voor milieu en ontwikkeling omschreven als:

“de ontwikkeling die aansluit op de behoeften van het heden zonder het vermogen van toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen”.

Een hele mond vol dus 😉 

Het komt er dus op neer dat we de aarde niet uitputten met het gebruik van producten, maar ervoor zorgen dat ook latere generaties er nog volop gebruik van kunnen maken.

Voor duurzame kledij wil dit dus zeggen dat er rekening gehouden wordt met de aarde en de mensen die er op leven, en mag een kledingmerk zich niet enkel richten op het maken van winst.

Wat is duurzame kleding?

Het is belangrijk dat je een materiaal kiest wat geschikt is voor de toepassing van het kledingstuk.  En dat er natuurlijke materialen worden gebruikt om de stof te bewerken.

Schadelijke chemicaliën tasten niet alleen de natuur aan maar ook de mensen die er mee moeten werken.  De kledingindustrie staat erom bekend dat kledingarbeiders in lagelonenlanden onder zeer slechte omstandigheden moeten werken.

Duurzame stoffen zijn:

  • Linnen (minder uitstoot, waterverspilling, gebruik van pesticiden en mest)
  • Bamboe (groeit snel, kan zonder pesticiden groeien & weinig water voor nodig)
  • Hennep (snel groeiend, geen bestrijdingsmiddelen nodig en weinig water voor nodig)
  • Tencel, ook wel lyocell (groeit snel, weinig pesticiden nodig en weinig waterverspilling)
  • Biologisch Katoen (bij de productie worden geen bestrijdingsmiddelen gebruikt en met de hand geplukt)

Hoe duurzame kleding herkennen?

  

 

Waarom is duurzame kleding duurder?

Omdat er een eerlijke prijs aan hangt, zowel voor de aarde als de mens!  Momenteel betaalt ofwel de aarde (in vervuiling) of betalen de medewerkers de prijs van onze goedkope kleding.  En op termijn onze kinderen en kleinkinderen en alle daaropvolgende generaties.

Deze goedkope prijzen zijn NIET normaal. Wanneer je minder koopt, kun je investeren in redelijke prijzen ;)

Het is daarbij goed om te weten dat dit soort kleding kwalitatief ook beter is en daardoor langer mee zal gaan en meerdere generaties kan worden doorgegeven.